top of page
  • Foto van schrijveryonidebondt

Welke communicatiespecialist ben jij? 4 weetjes om dat te ontdekken

Je kent het wel. Je zit in het werkveld als beginner of senior en je vraagt jezelf af: “Waar sta ik binnen vijf jaar? Verander ik van job? Verander ik van levensvisie? Verander ik mijn doelen?” Je stippelt een bepaalde route uit voor je leven, maar geraak je daar? En vooral, hoe geraak je daar? Met jouw competenties en drijfveer geraak je in no time op het niveau dat jij wilt. Maar hoe weet je waar je thuis hoort? Met dit schema, wordt het een stuk makkelijker en duidelijker.

<a href='https://nl.freepik.com/vectoren/technologie'>Technologie vector gemaakt door pch.vector - nl.freepik.com</a>

Onder welke noemer val jij? Behoor je tot de groep die dingen wil gaan uitvinden, op de basisideeën wil komen en het wilt uitvoeren? Of denk je eerder dat je die boodschap gaat communiceren naar de publieksgroepen? Je kan ook relaties onderhouden met stakeholders en het merk een naam geven en beschermen. En als je écht enorm veel ambitie hebt en sterk wilt doorgroeien tot dé kenner van communicatie, dan train je jezelf op tot coach van anderen om ook hen vooruit te helpen. Het punt staat er, de uitkomst vertelt ons dat de communicatiewereld heel breed is, maar jij moet de zin schrijven. En dat doe je zo.


Ik word businesspartner. Ik wil het van het

Zo gemakkelijk verloopt het parcours jammer genoeg niet. Reken erop dat je in eender welke sector onderaan de ladder start. Een diploma is een goed begin, maar het is de ervaring waar je mee bijleert en waarmee je kan bewijzen dat je het waard bent om meer verantwoordelijkheid te krijgen. De boodschap? Leer, ontdek en ontplooi jezelf tot dé beste versie.


Start in een operationele positie op korte termijn. Trial and error. In deze fase leer je veel bij van wat kan en wat absoluut niet. Je legt je focus op de output: alles van communicatieboodschappen naar de externe publieksgroepen. Het ontwikkelen van folders, mailings, brochures, persberichten en ga zo maar door, behoren tot je takenpakket. Je informeert het publiek over het merk waarmee ze in contact komen en maakt potentiële klanten warm om met jouw merk in zee te gaan. Graag een voorbeeld van mijn creaties? Laat je volledig inspireren! Graag een zicht van mijn inspiratiebronnen? Kijk dan eens op mijn Pinterest.


(disclaimer: deze creaties zijn volledig origineel van Yoni De Bondt en werden niet gebruikt voor commerciële doeleinden)


Meer geven van jezelf? Dat kan!

Na een bepaalde tijd groei je automatisch door naar een volgende fase. De mogelijkheid bestaat dat je start in deze fase, maar dat is niet voor iedereen opzijgelegd. De output is er, dus nu moet die gecommuniceerd worden naar de buitenwereld. Als strateeg dien je content kalenders te maken, de social media te beheren, de community te managen en interactieve platformen levend te houden.


Een goed voorbeeld van een merk dat hierin probeert te groeien en de interactie wilt aangaan met hun klanten: ICI Paris XL. Zowel op Instagram als in hun eigen community gaan ze in gesprek met hun beauty members en besteden ze heel veel aandacht aan hun thoughts and opinions. Met heel veel trots mag ik zeggen dat ik binnenkort deel zal uitmaken van dit team als lopende stagiaire gedurende 15 weken 😍 #iciparisxl #newexperience #comingsoon


Doorzetten tot de laatste lootjes

Op lange termijn bereik je nog meer. Een businesspartner in spé of een bikkelharde, eerlijke adviseur? Aan jou de keuze. Als businesspartner beteken je net dat ietsje meer voor een merk. Op lange termijn zie je vaak de veranderingen die gebeuren door een bepaalde communicatie door te voeren. Hiervan kan je de resultaten meten en de KPI’s analyseren. Niet het gewenste resultaat? Geen probleem! Je focust je op de lange termijn en de outcome van communicatie dus kan je makkelijk creaties ontwikkelen die dan weer een ander effect met zich zullen meebrengen. De reputatie van het merk staat onder jouw naam en het is jouw taak om die reputatie hoog in het vaandel te dragen. You better watch out for every news!



Als adviseur heb je dezelfde doelen, maar een andere taak. Je wilt een flexibele en leuke werksfeer onder werknemers en steekt je nek uit om het merk zo goed mogelijk naar buiten te dragen. Je adviseert een heel team door de beste opties aan te bieden en helpt om communicatiecompetenties verder uit te bouwen tot werknemers het beste uit zichzelf hebben kunnen halen. Je biedt tools aan om de flow in het bedrijf nog beter te sturen en zoveel mogelijk positieve punten in de kijker te zetten.


Manusje-van-alles ingesteldheid

Een korte checklist van je competenties?

· communicatiestrategie ontwikkelen + planning maken

· inzicht in doelgroepen

· content creatie en conversaties stimuleren

· inzet en beheer communicatiekanalen

· onderzoek en analyse uitvoeren

· advies geven aan en overtuigen van het management


Als communicatieprofessional wordt er dus van je verwacht dat je een manusje van alles bent. Niet altijd een even recht pad, maar wel haalbaar. Kies je voor de communicatiewereld, dan kies je niet voor de makkelijkste job. Wél voor een parcours met uitdagingen, moeilijkheden en héél veel vreugdekreetjes. Klaar voor een leven vol putten, hellingen en overdreven blije momenten?



19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
image00007.jpeg.JPEG

Jouw blik op mijn blog? 

Daar hou ik van! Hallo, ik ben Yoni, 20 jaar en studente Public Relations op Thomas More. Kom erbij en geniet mee van mijn ervaringen het komende jaar!

Focus op de blog.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page