top of page
  • Foto van schrijveryonidebondt

Let the beat go, boom, boom, boom! 4 tips om je merk in de spotlights te houden

Bekend blijven bij je klanten? Actief staan in het nieuws? Dan vraagt dat wel wat engagement. Een journalist komt niet zelf naar je toe om nieuwtjes te vragen. Jij moet hem aantrekken. Net hetzelfde met klanten. “Ik zag er in het begin uit als een bom, dus dat zal nu nog wel zo zijn.” Goede poging, maar foute gedachte. Als je bekend wil staan op professioneel vlak? Dan vraagt dat een iets andere aanpak. Wanneer je de juiste snaren blijft raken…

Dan vergeet niemand je.


En jij vraagt je nu af: “Allemaal leuk, maar hoe begin ik daaraan?” Daar draait het natuurlijk allemaal om. Speel in op meerdere raakvlakken met zowel je klant als je journalist. Maak ze nieuwsgierig, vertel iets unieks en iets nieuws, iets verrassend, iets spannends en af en toe mag het een enorme BOOM zijn. Iets groots, waar je iedereen mee overdondert.


Little beats, great boom

Zorg altijd voor de kleine briesjes, voor lichte zonnestraaltjes of voor communicatie uit het kleinste hoekje. Noem het zoals je wilt. Iets groots in petto? Goed en simpel nieuws! Smijt het eruit. Je bleef je klanten boeien, dus wachten ze op meer van je. De moment dat je hét belangrijkste nieuwtje moet communiceren, weet de juiste publieksgroep direct wie je bent. Zo bereik je snel, efficiënt en zonder veel moeite je doelstelling. Eén voorwaarde: behoud de kleinere beats met minder belangrijke en opvallende informatie. Zo sta je meteen gekend als je wél groot nieuws hebt.


Flirten op maat

Geen Tinder, Facebook Dating of Parship. Daarmee trek je een journalist niet aan. Ben je op zoek naar je passionele partner? Laat je gaan! Maar journalisten vragen om een persoonlijke aanpak. Een ontmoeting op maat. Volledig gepersonaliseerd. Toon oprechte interesse en show je authenticiteit voor hen. Niet de zoveelste journalist die je hetzelfde berichtje stuurt, hetzelfde gesprek mee voert of op dezelfe manier benadert, zoals je dat normaal op een datingapp doet. Een journalist straalt een ander imago uit dan een datingapp, dus vraagt ook een andere communicatie. Biedt een luisterend oor en win hun vertrouwen zodat zij zich ‘the special one’ voelen.


Jouw geheugensteuntje? Ken het Belgisch medialandschap. Onderscheid goed de commerciële journalist van de niche-journalist. Alles goed nagekeken? Dan kan je de juiste journalist gaan aanspreken. Om korter bij te staan, kan je werken aan je mediarelaties. Dan verloopt een contact veel makkelijker dan dat je als groentje ineens in de mailbox verschijnt met je o-zo-genant berichtje:


“Beste, in de bijlage vindt u nieuws over Jip en Janneke. Foto’s zitten in aparte bijlage en verstuurde ik nog via WeTransfer. Met vriendelijke groeten, Mariette”

Journalist: << Delete >>



Spijtig, maar deze zag je wel aankomen toch? Een relatie met een journalist werkt langs twee kanten. En hou het niet te afzijdig, maar haal de nodige trucs boven die iedereen (niet alleen een journalist) graag heeft. Vraag naar persoonlijke gebeurtenissen, maar watch the line. Je moet ook niet te diep graven.


Keep in control

Als je een journalist eindelijk zo ver hebt gekregen om een artikel over je te schrijven, vraag dan overleg. Er bestaat nog altijd zoiets als persvrijheid en de journalist kan dus schrijven wat hij wil. Wacht. Dat wilt zeggen dat jij iets gaat vertellen en dat je verhaal volledig binnenste buiten kan gekeerd worden?


Inderdaad.


Daarom. Opgelet. Check, herlees en dubbelcheck. Kom met de journalist overeen dat je het artikel voor publicatie kan controleren zodat je hem kan wijzen op verkeerde interpretaties. We zijn ook maar mensen en soms begrijp je iets gewoon verkeerd. Dat kan en is geen schande. Daarom dat jij graag de touwtjes nog in handen hebt. Foutieve inhoud kan voor een fiasco zorgen, maar hoeft natuurlijk niet altijd even erg te zijn. Digitaal is alles nog steeds aan te passen en uiteindelijk is slechte reclame ook reclame 😉


Een goede band hebben met je journalist staat dus zeker op je checklist van to do’s. Zit je relatie goed? Dan heb je de leukste samenwerking die er is.


Wist-je-dat je het best je bericht kan sturen naar een journalist in de voormiddag? Dan verzamelen zij alle informatie om artikels te schrijven en hebben ze het nog niet zo druk als om 16u. Je zet dus best op tijd je wekker.



Met dank aan de redactie van De Tijd en Sander Vanlouwe voor het bezoekje aan Tour en Taxis en Be Public.

Recente blogposts

Alles weergeven
image00007.jpeg.JPEG

Jouw blik op mijn blog? 

Daar hou ik van! Hallo, ik ben Yoni, 20 jaar en studente Public Relations op Thomas More. Kom erbij en geniet mee van mijn ervaringen het komende jaar!

Focus op de blog.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page