top of page
  • Foto van schrijveryonidebondt

Als werknemer op de eerste plaats bij de aantrekkelijkste werkgever: waar je op moet letten

Als bedrijf uitblinken tussen alle concurrenten? Dan kom je best scherp van achter de hoek. Een uitdaging, maar zeker de moeite waard. Je klanten zorgen voor je omzet, maar wie zorgt ervoor dat al het werk gedaan geraakt? Inderdaad. Je werknemers. Zij vormen het kloppende hart van jouw onderneming en daarom draag je best de uiterste zorg voor hen.


En waarom straal je best al een sterk employer brand? Simpel. Voor je klanten en dus voor je omzet. Maar zeker niet onbelangrijk, ook voor kandidaten en medewerkers. Dé hamvraag? Hoe straal je het meest positieve imago van je bedrijf uit op de arbeidsmarkt én de consumentenmarkt?


Let your employees love their job

Een belangrijke stap? Zeker wel! Zorg ervoor dat jouw personeel zich thuis voelt, dat ze zich gewaardeerd voelen en dat ze zich welkom voelen. Als medewerkers geluk uitstralen na hun lange werkdag, draait dat positief uit om je bedrijf te laten groeien. Denk daarbij ook aan het employee engagement, waarbij je werknemers zich ook emotioneel betrokken voelen tot het bedrijf en inzitten met de status naar de buitenwereld toe. Hoe staat de naam bekend bij externen? Hoe komt je bedrijf in de pers? Hoe zien andere bedrijven/concurrenten jouw onderneming? Allemaal zaken waar goede werknemers extra belang aan hechten.


Customers will never love your company until the employees love it first - Simon Sinek.

Employee journey in the picture

Klanten streven ernaar zich goed te voelen bij het bedrijf waar ze besluiten hun aankoop te doen. Als merk doe je er alles aan om te bieden waar je doelgroep naar op zoek is. Communicatiestrategie aanpassen, werkwijze aanpassen, promoties aanbieden, reviews bekijken en ondernemen ... als je klant maar tevreden terugkijkt op zijn customer journey. En wat met jouw personeel? Verdienen zij geen waardering? Staan zij nooit in de belangstelling?

Je denkt er niet meteen over na, maar besef je dat jouw onderneming volledig in elkaar dreigt te vallen als je geen werknemers hebt? Diezelfde mensen gaan tot het uiterste om het merk/bedrijf zo positief mogelijk te laten uitblinken en evolueren zodat je een échte lovebrand wordt binnen de sector en in mensen hun gedachten.




Wat denk je dat er op de eerste plaats komt? Hoe start je met de juiste ingesteldheid? En hoe bekom je een goede balans van een tevreden klant en werknemer? (Potentiële) werknemers lopen ook een hele reis door vooraleer zij een beslissing maken. Stress van het eerste contact tot de selectie en uiteindelijk het geruststellende berichtje dat ze nu tot de nieuwe werkkracht behoren van jouw bedrijf. "Oef, gelukkig!", denkt die jonge, net afgestudeerde, nieuwe werkkracht dan. Als werkgever heb je nog niet alle puntjes afgevinkt. Jouw nieuweling komt in een nieuwe omgeving, met nieuwe mensen, nieuwe collega's, nieuwe gewoonten, nieuwe leasings ... Inderdaad, alles nieuw. Vol onzekerheid start hij/zij aan de nieuwe uitdaging, maar laat ze niet in de kou staan.


Company in the spotlights

Laat je bedrijf op de eerste plaats verschijnen, straal je waarden uit en je nieuweling heeft al zin om er een lap op te geven. Hoe meer positiviteit en welzijn jouw bedrijf/merk uitstraalt, hoe betere prestaties er volgen. Geef je werknemers de tijd om te leren en zichzelf verder te ontplooien. Na een tijd merk je dat ze vanzelf zullen groeien in hun kunnen.

Naast het welzijn van je werknemers, hou je best ook rekening met erkenning. Laat merken dat je hun geleverde inspanning waardeert en apprecieert. Je werknemers blijven op die manier het beste van zichzelf geven.



"Waar klant koning is ... & werknemer keizer

Wat leeft er nu écht bij een werknemer? Hoe ervaren zij hun traject binnen een bedrijf dat beweert te denken aan zijn/haar werknemers? Hoeveel impact heeft een teken van erkenning op jouw beste personeel? Stimuleer je je personeel voldoende? Kijk je de kat uit de boom en beloon je prestaties van hardwerkende mensen? Het behoort allemaal tot de employer journey en de zelfontwikkeling die een mens bereikt in zijn leven.

Graag een voorbeeld? Geen probleem! Jef Colruyt. In het jaar 2020: Top 10 van aantrekkelijkste werkgevers. Zegt dat genoeg? Ik vroeg aan Brent Luyckx zijn ervaring als werknemer bij Colruyt Group:


"Ik werk nu een half jaar bij Colruyt en krijg elke keer opnieuw de mogelijkheid om door te groeien naar een volgend niveau. Mijn werkgever hoort mij, respecteert mij en het belangrijkste: hij waardeert mij. Bij Colruyt is de klant koning, en de werknemer een keizer" - Brent Luyckx.

Een sterk verhaal. Een hardwerkend persoon. En een beloning van de bovenste plank. Brent Luyckx, 23 jaar en kreeg afgelopen maand zijn eerste promotie. Zijn geleverde werk, zijn inspanningen en lange ritten richting Gent voor de nodige trainingen belonen hem met zijn nieuwe functie als Verantwoordelijke Checkout. Nog andere dromen? Ja zeker! De nieuwe opleidingen volgen elkaar één voor één en hij klimt al verder naar een nieuwe functie. Bij Colruyt kan het zeker: #samendoen #samengroeien #samendromen. Als je het mij vraagt, de drie hashtags voor een sterke employer branding.


Wist-je-dat we in eerste instantie niet gaan werken voor wat de werkgever ons biedt? Het belangrijkste op onze checklist is het loon dat we gaan verdienen om onszelf te kunnen onderhouden.

24 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
image00007.jpeg.JPEG

Jouw blik op mijn blog? 

Daar hou ik van! Hallo, ik ben Yoni, 20 jaar en studente Public Relations op Thomas More. Kom erbij en geniet mee van mijn ervaringen het komende jaar!

Focus op de blog.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page