top of page
  • Foto van schrijveryonidebondt

7 redenen waarom iedereen van nieuwtjes houdt

Vraag je het je soms wel eens af? “Waarom is iedereen zó hyped op het nieuws? Waarom lijken alle nieuwsberichten in de krant op de een of andere manier toch sprekend op elkaar?” Dingen die wij allemaal denken, maar niemand die er echt een uitspraak over doet. Wil jij een professional worden die dat doorziet?



Goed nieuws! Er bestaan wel degelijk bepaalde redenen waarom het ene nieuwsartikel het beter doet dan het andere. Waarom dat Natalia met haar zwangerschap wél in de krant komt en jij niet. Waarom COVID ineens veel belangrijker is dan de klimaatopwarming.


Nu. Niet morgen, niet volgende week. Nu.

Jij, ik, wij allemaal zoeken constant naar nieuws. Je wilt weten wat er in de wereld gebeurt. Tot op de seconde wil je als eerste kunnen zeggen: “Heb je het al gehoord?” En daar hebben we honger naar. 24/7, dag en nacht. Je verstikt jezelf, want je merkt: "Oh shit, die smartphone weeral." Feit. Sommigen checken vaker en meer dan vroeger de online nieuwsbronnen. Een ander deel van de bevolking sluit al die nieuwsfeiten bewust uit (onderzoek IMEC-SMIT). De voornaamste reden? Een overload aan informatie. Niets verassend want de belangrijkste scoops komen razendsnel online te staan. Eén voor een, seconde na seconde.



Een uitdaging voor journalisten de dag van vandaag. Nieuws met exclusiviteit. Want die exclusieve artikels hebben enorm wat waarde gewonnen sinds de digitale wereld in opmars komt. En daar moeten journalisten goed op inspelen.


Checklist voor perfect nieuws

Wat maakt een nieuwsartikel nu goed of slecht? Waar kicken lezers op en wanneer stijgen je verkoopcijfers? Check je elk vakje af van dit lijstje? Dan overtuig je ieder individu van jouw stuk.


Hoe erg het ook klinkt, maar als er zich geen probleem voordoet, is er geen verhaal. Goed nieuws verkoopt moeilijk. Kies je voor een crisis in iemand zijn leven of een crisis dat het leven van iedereen beïnvloed (dankjewel COVID), dan scoren je artikels v-e-l-e-m-a-l-e-n beter. En daar heb je hem: de reden waarom de kranten vol negatief nieuws staan. Hoe meer impact de gebeurtenis heeft op het merendeel van de bevolking, hoe meer succes en hoe relevanter een stuk wordt. Mensen voelen zich mee het slachtoffer en het werkt gewoon. Puntje twee in de negatieve zin. Maar wel de waarheid.

"Als je je beter voelt met een staart en vinnen"

"Huh? Wat zeg jij nu?", denk je waarschijnlijk. Weeral één van die vreemde regeltjes waar mensen volledig in op gaan. Hoe vreemder het verhaal, hoe succesvoller. Ongewoon, raar en gek nieuws scoort beter dan iets dat dagdagelijks voorkomt. Dus iemand die zich beter voelt in een vuilzak of met een staart? Smijt het in de krant. Daar kijken we naar op.

Je kan je betrokken voelen tot een bepaalde situatie (en daar is COVID weeral), maar als het zich in jouw gemeentje afspeelt, word je toch dat tikkeltje wilder. Je kent die straat, een vriendin van je woont er op vijf meter vandaan en toevallig gaat het om de beste vriendin van je oma. Ping! Klaarwakker ben je. Het heeft een toegang in je leven, je herkent het en ineens piekt je interesse.


"Natalia (41) bevallen van tweede kindje", schrijft Het Nieuwsblad (2021). Wacht eens. "Waarom hebben ze niet geschreven over de drie kinderen die ik op de wereld heb gezet?" Zo gaat dat in celebritywereld. Celeb, expert, held of politieker zijn heeft zo zijn voordelen (of nadelen natuurlijk). Schrijf je een stuk over iets waarvan je denkt dat het niet veel views gaat halen? Steek er een emotioneel verhaal achter of een getuigenis en het zal gelezen worden. Geen paniek. Je zorgt dat het emotionele, persoonlijke verhaal de gevoelige snaar raakt van je publiek en verkocht. Ineens bewondert iedereen jouw artikel. (Is dat niet hypocriet?)


De laatste. Niet vergeten. Heel belangrijk. Leg focus op een bepaalde periode, een speciale dag of een u-b-e-r-m-e-g-a-g-r-o-o-t event en lezers komen als mieren op een hoop. Omdat ze ook naar dat event gaan of omdat ze zich herkennen voor die ene speciale dag waar vrouwen in de kijker staan. Formidabel. Altijd. Geen twijfel mogelijk.



Heb je ze allemaal onthouden? Alles in een notendop. Valt er je iets op? Dat kan. Ik zag het ook. Heel erg bedankt aan Liesbeth Pyck, jij gaf me een nieuw inzicht. Op onze mediawereld. Op mezelf als persoon.

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
image00007.jpeg.JPEG

Jouw blik op mijn blog? 

Daar hou ik van! Hallo, ik ben Yoni, 20 jaar en studente Public Relations op Thomas More. Kom erbij en geniet mee van mijn ervaringen het komende jaar!

Focus op de blog.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page